kabouterbout
Hoi Kokertjes, vandaag m’n 1e recept. Ik heb er zin in. Lees eerst alles goed door, en maak dan een lijstje met ingrediënten. Alles is te koop bij Albert Hein, de Coöp of de dierenspeciaalzaak. Alles blijkt vanzelf. Succes er mee! Groetjes, Korrie.
Marineer de bouten in droge rode wijn met veel knoflook en peper, ongeveer 6 uur en dep ze droog.
Op hoog vuur in roomboter aanbraden tot goudbruin en daarna de marinade met een potje wildfond gemengd toevoegen, samen met een bakje cantharellen. Dit op een laag pitje een uurtje laten sudderen. Ondertussen de groenten, bijvoorbeeld sperziebonen, en de gebakken aardappels bereiden. Nog even garneren met een mengsel van gebakken uienringen en rode paprika en je hebt je eigen verjaardagsmaal! Smakelijk eten!
(dat was toch niet echt moeilijk toch? groetjes, Korrie)
Dit recept is opgedragen aan mijn bijzondere vriendin I.B.; reeds meer dan 35 jaar!
Zoen, Dwarf, en eet smakelijk!
Het volgende recept is eigenlijk het zelfde als het vorige recept. Alleen hebben Koos en ik er dit keer voor gekozen om reeds uitgesneden kabouter te kopen, we zagen een mooie aanbieding bij de BioGarden bij ons om de hoek.
Voor ieders algemene ontwikkeling:
De Grootpoot Kabouter.
De enige populatie van redelijke omvang in Nederland leeft in het Guisveld, Zaanstad. Vermoedelijk gaat het om ongeveer 90 á 100 exemplaren. Van oorsprong leefde de Grootpoot vooral in de Noord- en Zuidhollandsche duinen, maar zijn daar door overbejaging goeddeels verdwenen of naar andere lokaties gevlucht. De Grootpoot wordt ongeveer 4-5 jr oud en is reeds vanaf 2 jaar geslachtsrijp. Beide geslachten hebben bij de geboorte reeds een wild aanwezige baardgroei. De balstijd loopt van Maart tot Oktober en verloopt vaak bijzonder luidruchtig. Het wijfje legt 3-5 eieren in een door het ventje met een schepje gegraven hol, welk tijdens de broedperiode uiterst agressief bewaakt wordt, heel vaak met een bijltje. De bals- en broedperiode is de beste tijd om Grootpootjes te spotten, al is dat niet zonder risico!! Onbevruchtte eitjes, ook wel “dumpers” genoemd, worden gewoonlijk ergens buiten rond het hol gelegd. Dumpers zijn goed eetbaar maar zijn meestal zeer sterk van smaak.
Links: Behalve de Grootpoot leeft in de Amsterdamsche Waterleiding Duinen ook nog een populatie Wilde Duinkabouters.
Rechts: Dit Grootpoot ventje in balskleed is door Henk Bos prachtig op de foto gezet. (let op het schepje).