een eitje!!!

Hallo allemaal, hier ben ik weer!
Met een heel bijzonder onderwerp vandaag:
Een eitje!!
Maar niet zomaar een eitje, nee, een heel bijzonder eitje.
Het verhaal dat er bij hoort ga ik nu vertellen, het recept
komt nog wel een keer.

Dit weekend was mijn kleine neefje van bijna 6 maanden bij
mij om te logeren omdat zijn pa en ma naar Acda & de Munnik
gingen. Daarom bleef Thomas, want zo heet hij, bij mij slapen.
Van morregen gingen we in het Guisveld wandelen en weet
je wat:  We zagen daar een Grootpoot kabouter in barensnood!
Het was een wijfje.
Van mijn pappa uit de garage weet ik dat het dan om een
onbevrucht ei gaat; bevruchtte eieren leggen Grootpoten in
hun hol en onbevruchtte dumpen ze zomaar ergens.
Thomas heeft gebiologeerd naar het luid schreeuwende,
in rood en geel gekleedde rond rennende kaboutertje gekeken
en ik kon toen goed zien waar het d’r ei dus dumpte.
We hebben het eitje meegenomen en er thuis een heerlijke
omelet van gemaakt. Met paddenstoelen, wat knoflook en
ook wat vegetarische toestanden er bij, precies zoals het hoort.
Omdat Grootpoot-eieren nogal behoorlijk sterk van smaak zijn
heb je er per persoon aan één meer dan genoeg , en omdat
Thomas net 3 bananen op had was het eitje voor mij alleen!!

Hoe je een omelet maakt vertel ik dan een andere keer nog  wel
maar ik wou nu even vertellen wat we vandaag allemaal
meegemaakt hebben. En dat omeletje was echt heerlijk!!

Groetjes, Korrie.

.

VOOR IEDERS ALGEMENE ONTWIKKELING:

Leuk om te weten: Grootpoot wijfjes dumpen hun onbevruchtte eieren soms op één plaats, de zo genoemde “dumplokatie”. Meestal echter zullen de Grootpoot wijfjes in blinde paniek hun onbevruchtte eieren zomaar ergens laten vallen. De in een “dumplocatie” gevonden eieren zijn helaas niet altijd allemaal even vers. Leg ter controle de gevonden eieren in een bakje water; een ei dat zinkt is vers, een drijver niet.

copyrights wikipedia, 04-08-1955

EI-RECEPTEN:
Hallo allemaal, ik ben er weer!
Vandaag gaan we verschillende dingen doen met een ei.  Een Kippenei. Omdat kippeneieren meer gegeten worden dan die van de Grootpoot Kabouter. En omdat we verschillende dingen gaan doen moet je dus meer dan één ei kopen. Mijn mammie koopt ze meestal met wel 6 tegelijk, waar weet ik niet. Komt nog wel, straks.
Koos is dat nu aan het uitzoeken.

KOKEN:
Je hebt een pannetje nodig waar het ei in past. Vul het pannetje met water en doe het ei er heel voorzichtig in. Giet zoveel water uit het pannetje zodat het ei bijna of net helemaal onder water ligt. Doe er wat zout bij, daardoor knapt het ei bij het koken niet zo snel door. Zet het pannetje op het gasfornuis en steek het aan. Het gas dus, niet het pannetje. Als het kookt (borrelen en belletjes) kan het gas wat lager maar het moet wel blijven koken. Na 3 minuten is het ei zachtgekookt en na nog 2 minuten hardgekookt. Met een lepel moet je dan het gekookte ei uit het pannetje halen en heel snel onder de koude kraan houden, Dat heet  “laten schrikken”, en dat doet het ei ook, denk ik.
Door dat schrikken kun je  makkelijk het schilletje van het eitje af pulleken. Voor de lekkerigheid kan je wat peper en/of zout op je gekookte ei doen. Heerlijk!
Als je het gekookte ei koud laat worden en in kleine stukjes hakt is het ook  erg lekker in een vegetarische rauwkost slalade met majo.

 

 

 

 

 

 

 


BAKKEN:
Dat is ongeveer het zelfde als koken, alleen niet met water maar met een klontje boter en in een ander pannetje: een koekenpan.
Een afbeelding van zo’n pannetje staat hierboven op de eerste foto.

We beginnen: Neem een koekenpan en zet die op het gasfornuis met een klontje boter of margarine. Boter (room) is veel lekkerder dan margarine want dat noemt mijn vader in de garage “wagensmeer” en dat wil je niet op je bord. Sorry als ik nu niet zo gezellig ben maar ik ben ongesteld geworden vandaag. En dan lust ik helemaal geen eieren. Steek het gas onder het koekenpannetje aan en laat het vet lichtbruin worden. Neem een ei en sla dat niet al te hard een beetje stuk op de rand van het pannetje en breek het dan met twee handen open vlak boven het hete vet. Het vuur onder het pannetje moet nu niet te hoog staan; het eitje moet eigenlijk een beetje sudderen in het vet. Als het doorzichtige wit is geworden kun je het ei eten. Je kunt het gele ook droog bakken als je dat wel lekker vindt. Bij mij moet het gele net aan droog zijn en daarom keer ik het bijna afgebakken ei vaak nog even om. Dat noemen ze dan “dubbel gebakken”.                         Korrie.


(NB:     Eieren zijn te koop in elke supermarkt, kaaswinkel, en op de markt. “Heerlijk”, een biologische supermarkt aan de Zaanbocht te Wormerveer, verkoopt ze ook. Neem wél altijd “Bio”-, scharrel-, of vrije uitloop-eieren; het meeste andere is nogal dieronvriendelijk.  Tenzij je een vrek bent en/of maling aan ander leven hebt.     Dwarf.)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>