aardappels
“Aardappels kun je koken, bakken en poffen. Je kunt ze ook hééééél ver weggooien”. (Comisius, 421-352 vC)
.
Koken:
Schil de aardappelen eventueel met een dunschiller en snij ze in kleinere stukken. Even afspoelen en in een pan mikken. Tot zo’n
2/3 onder water zetten en aan de kook brengen. Dan kan het gas
lager, het water moet wel zachtjes blijven koken. Ongeveer 15-20
minuten, dan met een vork prikken om te voelen of ze al zacht zijn.
Zo ja, afgieten en serveren, met sperziebonen. Zo nee, nog effe door laten koken. Smakelijk eten.
Bakken:
Kook de aardappelen ongeveer 10 minuten zodat ze nog stevig zijn.
Af laten koelen en in plakken snijden. Neem nu een koekenpan en smelt daar een klont boter en/of een scheut olijfolie in. Neem wel biologische. Als het goed heet is de aardappelschijven er bij gooien en goudbruin laten bakken. Af en toe de schijfjes keren.
Bij klaar opeten. Met sperziebonen. Ook biologisch.
Ook erg lekker: Bak een gesnipperd uitje en spekblokjes mee.
Of een verse Grootpoot Kabouter.
Poffen:
Pak de doorgesneden rauwe aardappelen in aluminium folie, samen met een klontje boter en een stukje knoflookteen. Leg deze pakketjes in de hete as van de barbeque. Ongeveer 20 minuten laten liggen en hopen dat ze dan goed gaar zijn. Met het aluminium folie serveren. Samen met sperziebonen. Die kun je trouwens niet poffen. Eet ze. Of niet.
Weggooien:
Thuis deden wij dat altijd ná het poffen omdat dat toch altijd mislukt. Met een goede swing kun je een heel eind komen.
Veel plezier.
Noot van Korrie:
Aardappels koop je bij de groenteboer, Appie of de Coöp.
Neem wel altijd biologische. Zo ook de sperziebonen.
Dunschillers koop je bij de DHZ-winkel, denk ik
Schil de aardappelen eventueel met een dunschiller en snij ze in kleinere stukken. Even afspoelen en in een pan mikken. Tot zo’n
2/3 onder water zetten en aan de kook brengen. Dan kan het gas
lager, het water moet wel zachtjes blijven koken. Ongeveer 15-20
minuten, dan met een vork prikken om te voelen of ze al zacht zijn.
Zo ja, afgieten en serveren, met sperziebonen. Zo nee, nog effe door laten koken. Smakelijk eten.
Kook de aardappelen ongeveer 10 minuten zodat ze nog stevig zijn.
Af laten koelen en in plakken snijden. Neem nu een koekenpan en smelt daar een klont boter en/of een scheut olijfolie in. Neem wel biologische. Als het goed heet is de aardappelschijven er bij gooien en goudbruin laten bakken. Af en toe de schijfjes keren.
Bij klaar opeten. Met sperziebonen. Ook biologisch.
Ook erg lekker: Bak een gesnipperd uitje en spekblokjes mee.
Of een verse Grootpoot Kabouter.
Pak de doorgesneden rauwe aardappelen in aluminium folie, samen met een klontje boter en een stukje knoflookteen. Leg deze pakketjes in de hete as van de barbeque. Ongeveer 20 minuten laten liggen en hopen dat ze dan goed gaar zijn. Met het aluminium folie serveren. Samen met sperziebonen. Die kun je trouwens niet poffen. Eet ze. Of niet.
Thuis deden wij dat altijd ná het poffen omdat dat toch altijd mislukt. Met een goede swing kun je een heel eind komen.
Veel plezier.
Aardappels koop je bij de groenteboer, Appie of de Coöp.
Neem wel altijd biologische. Zo ook de sperziebonen.
Dunschillers koop je bij de DHZ-winkel, denk ik